Sunday, April 19, 2015

in all Europe for ATIK


Hanover 1AVRUPA | 17 – 04 – 2015 | ATİK üyelerine yönelik Almanya, İsviçre ve Fransa’da yapılan operasyonları protesto etmek için bazı kentlerde sokaklara çıkıldı. ATİK, YDG ve Yeni Kadın tarafından çıkarılan açıklamaların okunduğu basın açıklamaları ve mitinglerde operasyonları yapan devletler protesto edildi.

STUTTGART
Stuttgart ATİF’in “ATİK bir Emek Mevzisidir… YILDIRAMAZLAR! ATİK Aktivistlerimiz ile Dayanışmayı Büyürüyoruz!” çağrısı ve Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin katılımı ile kitle saat 18:00de Stuttgart Schloßplatz’da HDP Çadırının yanında bir araya geldi. ATİK aktivistlerine yönelik sürdürülen baskı,saldırı ve tutuklamaları protesto amaçlı düzenlenen basın açıklaması ATİF adına yapılan konuşma ile başladı. ATİF Temsilcisi; ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte toplumda ortaya çıkan muhalefet ve örgütlenme isteğinden korkan egemenlerin halkın örgütlenme alanlarına saldırdıklarını belirterek “Tarihimizin üyelerimize ve çalışmalarımıza dönük benzer saldırılarla dolu olması, düşmanı rahatsız ettiğimizin ispatıdır! Konfederasyonumuza gerçekleştirilen bu operasyonu kınarken tüm devrimci demokrat kurum ve kamuoyunu kurumumuzu sahiplenmeye, ATİK’le birlikte olmaya, daha güçlü karşı koyuşları birlikte yaratmaya çağırıyoruz!” diyerek sözlerini sonlandırdı. Ardından AGİF adına yapılan açıklamada ” ATİK’e yönelik gözaltı terörünü, polis zorbalığını protesto ediyoruz. Gözaltındaki ATİK’li yoldaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve Avrupa’daki tüm ilerici, devrimci, antifaşist güçler ATİK’e yönelik bu antidemokratik saldırganlığa karşı demokratik tepkilerini ortaya koymaya, ATİK’le dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.” sözleri yer aldı. Ardından ATİF tarafından yapılan almanca açıklamalarla miting “GÖZALTILAR, TUTUKLAMALAR, BASKILAR BİZLERİ YILDIRAMAZ! ATİK BİR EMEK MEVZİSİDİR, YILDIRAMAZLAR” sözleri ve sloganlar ile sonlandırıldı.
FRANKFURT
Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu tarafından yapılan çağrı ile birlikte birçok yerli ve göçmen kurumun katıldığı bir miting yapıldı. Saat 18’de başlayan mitinge ATİK tarafından yayınlanan açıklamanın okunmasıyla başlandı. Yapılan açıklamada özellikle Alman devletinin ırkçı ve NSU gibi faşist yapılanmalara sessiz kalması kınanırken, demokrat ve devrimcilere yönelik baskı ve tutuklamalar ise protesto edildi.
Anti Nazi Koordinasyonu tarafından yapılan konuşmada da aylardır ATİK aktivistleri ile ırkçı PEGİDA karşıtı eylemlere omuz omuza katıldıklarını belirterek Alman devletinin baskı politikasını teşhir etti. Mitingde BİR-KAR, ADHK, Yeni Kadın ve YDG adına konuşmalar yapıldı. Yapılan konuşmalarda ATİK ile dayanışmayı büyüteceklerini belirten konuşmacılar, Avrupa devletlerinin yönelimiini protesto ettiler. ATİF adına yapılan konuşmada, Türkiye’de seçim sürecinin olduğu vurgulandı ve tutuklamalarla AKP’ye ve Erdoğan’a hediye verilmek istendiği vurguşandı. Kobanê sürecinden DAİŞ’e karşı mücadeleyi yürütenlere, onlarla dayanışanlara yönelik saldırıların ve yasakların devam ettiğini dile getiren ATİF temsilcisi, başta Alman devleti olmak üzere tüm egemenleri ezilenlere karşı saldırıları arttırdığına vurgu yaptı. Dayanışma eylemlerinin devam edeceğini dile getiren ATİF temsilcisi dayanışmanın daha üst seviyede sürdürülmesi çağrısında bulundu.
PARİS
ATİK’in çağrısıyla biraraya gelen kurumlar, saat 19’da Strasbourg Saint Denis bölgesinde bulunan Kemer önünde ATİK’e yönelik tutuklama terörünü lanetledi.
Basın açıklaması yapılan eylemde, Fransızca dövizler taşınarak gözaltıları kınayan ve ATİK’in yalnız olmadığını vurgulayan sloganlar atıldı.
HANNOVER
HDP Hannover bürosunda saat 15:30da bir araya gelen kitle sloganlarla basın açıklaması yapılacak yer Schillerdenkmal’e yürüyüşe geçti. Miting alanında yapılan ATİF Hannover adına konuşmada bu operasyonun avrupada yükselen muhalefetlere destek sunan tüm dost kurum ve örgütlenmeleri hedefleyen iki yüzlü genel bir politika olduğuna değinilirken ” Bugünden itibaren mücadelemize daha sıkı sarılacak ve sesimizi daha gür çıkaracağız. Çünkü biliyoruzki onlar için esas tehlike daha güçlü olmamızdır” sözleri ile son buldu. Ardından yürüyüş ve mitinge destek veren Nav-Dem ve PYD tarafından yapılan açıklamalardada ATİK’li politik tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini içeren mesajlar verildi. Devrimci dayanışmanın önemi ve ortak mücadelenin yolu bugün ATİK’i sahiplenmeden geçmektedir diyerek DİDF ve ADHK yürüyüş ve basın açıklamasına katılım sağlarken eylem BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ, POLİTİK TUTSAKLAR ONURUMUZDUR sloganları ile sonlandırıldı.

İSVİÇRE / BERN
ATİK’e yönelik yapılan hukusuz tutuklamayı protesto etmek ve Almanya iadesini durdurmak amaçlı İsviçre’nin Bern kentindeki Adalet Bakanlığı önünde, ATİK aktivisti Mehmet Yeşilçalı’nın Almanya’ya iadesinin durdurulması ve serbest bırakılması için İsviçre’nin başkenti Bern’de protesto etkinliği düzenlendi.
Yapılan konuşmalarda Almanya ve İsviçre’de yapılan hukuksuz tutuklamalar ve polis terörü kınamış ve tum baskı ve yıldırmalara karşı ATİK’in sokakta olacağına vurgu yapıldı.
Eyleme İTİF, YDG, Yeni Kadın, İGİF, SYKP, İDHF, İHDD, Antifaşist Gruplar ve Lozan Alevi Kültür Merkezi katılım sağladı.
Eylem sonunda İsviçre polisi keyfi olarak basın metni okuyan İTİF yönetim kurulu ve YDG MYK üyesinin kimliği istenmesine kitle tepki gösterdi. Polisin keyfiyetçi tutumuna karşı tepki gösteren kitle uzun süre kimlik bilgilerini vermeyi redetti.
Eylem sonrası Zürih Gençlik Kültürevi üyelerinin araçları yolda polis tarafından kesildi. Yolda yapılan polis kontrolünde YDG MYK üyesinin zorla kimlik bilgilerinin istenilmesi üzerine dağılan kitle tekrar biraraya geldi ve polisin bu tavrını protesto ettiler. Antifaşist gruplar tarafından tüm politik tutsaklara özgürlük sloganı ile eylem alnından ayrıldılar.
İTİF tarafından yapılan açıklamada, Mehmet Yeşilçam’ın Almanya’ya iadesinin engellemesi ve tutuklamaları protesto eden bir imza kampanyasının yakında başlatılacağı belirtildi.
BASEL
Claraplatz’da ATİK’e yönelik yapılan operasyon düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. İTİF çağrısıyla İGİF, KTM, BİR-KAR, İDHF ve SYKP’nin destek verdiği eylemde yapılan açıklamada, bu baskınların ve tutuklamaların ne ilk ne de son olacağını kaydetti. Açıklamada, “Demokratik haklarımız için mücadele etmek bile korkutuyor beyleri. Bu baskın TC ortaklı bir baskındır. Bugün ATİK’e yapılan operasyon aslında tüm devrimci demokratik kurumlara yapılmıştır” dedi.
BERLIN
Batı Avrupa’ da Göçmen İşçi ve Emekçilerin hakları için mücadele veren Avrupa Turkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) üyelerinin 15 Nisan akşamı Almanya, Avusturya ve İsviçre’de eş zamanlı düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları nedeniyle, Almanya’nın başkenti Berlin’de ATİF tarafından bir miting düzenledi. Miting saat 18:00 da Berlin-Kotbussertor U-Bahn istasyonu alanında gerçekleştirildi ve yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Miting esnasında kitleye tutuklamaları kınayan bildiriler Türkçe ve Almanca okundu. Meydanda bulunan ve halka dayanışma çağrısı yapıldı. Freiheit für alle politischen Gefangenen! ATIK ist nicht allein! Hoch die internationale Solidarität! gibi sloganlar atıldı.
MLPD, ATIF, AGIF, JUGENDWIEDERSTAND, DHKP-C, MLKP, ADHK, NAW-DEM katılımları ile destek verdiler. Eylemi bütün örgütler yaptıkları açıklamalar ile sahiplenip, ATİK ‘in yalnız olmadığı vurgusu yapıldı. ATİK üyelerine yapılan bu operasyon ile mücadelede geri adım atılmayacağı , aksine mücadelenin dahada büyütüleceği ve haksızlıklara, eşitsizliklere karşı daha gür bir sesle karşı çıkılacağı ve birlik mücadele ve zafer! vurgusu yapıldı. Mitinge tutuklanan ATİK üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldıktan sonra eyleme son verildi. Kitle olaysız bir şekilde dağıldı.
MANNHEIM
Mannheim’da da ATİK’e yönelik operasyon protesto edildi. Demokratik Güç Birliği tarafından yapılan eyleme ADHK, AGİF, ATİK, NAV-DEM, DİDF katıldı. Yapılan açıklamalarda devrimci dayanışmaya vurgu yapıldı. “ATİK’e yapılan polis terörünü kınıyoruz” pankartı ve dövizleri taşındı. ATİK ve AGİF bildirileri dağıtıldı.
Avrupa Sürgünleri Meclisi Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, “Almanya ve İsviçre hükümetlerinden, devrimci birey ve kurumlara yönelik saldırgan tutumlarından vazgeçmelerini ve gözaltındaki devrimcilerin derhal serbest bırakmalarını talep ediyoruz” dedi.
LONDRA
ATİK üyelerinin ve yöneticilerinin 15 Nisan akşamı Almanya, Avusturya ve İsviçre’de eş zamanlı düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları nedeniyle İngiltere’nin başkenti Londra’da protesto eylemi yapıldı.
Tohum Kültür Merkezi, Yeni Kadın ve Yeni Demokratik Gençlik tarafından 17 Nisan günü Londra’da bulunan Alman Büyükelçiliği önünde gerçekleşen eylemde elçiliğin karşısında toplanıldı.
Yapılan eylem boyunca ingilizce bildiriler dağıtılarak çeşitli sloganlar atıldı. Bir saatten fazla süren eylem atılan sloganlarla sona erdirildi.
INNSBRUCK
Innsbruck şehrinde de ATİK’e karşı yapılan faşist saldırı protesto edildi. Tirol Demokratik Güç Birliği platformunun da aktif olarak destek sunduğu eylem saat 18:30’da Anna Säule önünde başladı.
Önce kitleye yapılan saldırı ile ilgili kısa bir bilgi verilirken sonrasından ATIK, Yeni Kadın ve ATIGF’in bildirileri okundu. Bu sırada çevreden birisinin kişileri tek tek cep telefonu ile çektiğinin farkedilmesi üzerine kısa bir gerginlik yaşandı. Bu sırada eylem alanına anormal bir yığınak yapan polisin olaya kayıtsız kaldığı gözden kaçmadı.
Devam eden eylemde Tirol Dersim Çevre ve Kültür Derneği, ADHK, Mala Gela Kurdan da destek mesajlarını iletti.
Eylem herkesin 25 Nisan’da Karlsruhe’de yapılacak mitinge cağrılmasıyla sona erdi.

No comments:

Post a Comment