Tuesday, April 14, 2015

Turkey - Remember SOMA!

Soma davası 15 Nisan’a ertelendi!

Manisa: Bugün CCdYA9UW0AAIcsgManisa, Akhisar Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde Soma madeninde alınmayan işçi güvenliğinden kaynaklı katledilen 301+ işçinin duruşması başladı. Sanıkların duruşmaya getirilmemesini aileler protesto etti.
Soma katliamında sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle 8’i tutuklu 45 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, duruşma salonuna çevrilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi’nde görülmeye başladı. Kültür Merkezi polis ablukasına alınırken, çevre illerden takviye olarak getirilen polisler bir kilometrelik çevreye araç giriş-çıkışlarına izin vermiyor.
Duruşmanın görüleceği kültür merkezine 300 metre kala polis barikatları kurulurken, katliamda yakınlarını yitiren ailelerin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, sanatçı Pınar Aydınlar ve ESP, Partizan, Kızıl Bayrak Yeni Demokrat Gençlik, DDSB gibi kurum ve sendika temsilcileri de duruşmanın görüleceği merkezin önüne geldi.
Duruşma Başladı
Aileler, engellemelere rağmen duruşmanın görüleceği salona girdi. Madenci aileleri yaşamlarını yitiren yakınların isimlerinin bulunduğu ve “301’in hesabı sorulacak”, “301’i unutma unutturma” yazılı siyah tişörtler giydi.
Mahkeme heyeti duruşmayı başlattı, tarafların kimlik tespitlerini yaptı. Bu esnada salonda bulunan madenci yakınları ve avukatların tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmemesi ve SEGBİS yöntemi ile ifadelerinin alınmak istenmesine itiraz etti. Aileler, “katiller yüzümüze bakarak ifade versin” diyerek itiraz etti. Karşılık veremeyen heyet, duruşmaya ara verdi.
Madende katledilenlerin yakınları adalet istiyor!
Soma’da can veren 301 işçinin “Maden şehitlerimiz” yazısıyla birlikte yer aldığı bir pankart taşıyan aileler, duruşma öncesinde bina önünde bekleyişlerini sürdürürken ağıtlar yaktı. Katliamda oğlunu kaybeden İsmail Çolak yaptığı açıklamada, tutuklu ve tutuksuz tüm sanıklar can güvenliği önlemleri alsaydı bugün çocuklarının hayatta olacağını söyledi. Yargılananların gözlerine içini bakarak savunma yapmasını istediklerini söyleyen Çolak, “Bizde onların gözlerinin içerisine bakarak savunmamızı yapmak istiyoruz. Adalete olan güvenimiz kalmamıştır. Adil yargılama bekliyoruz” dedi.
Adaletin sağlanmasını istediklerini belirten madenci yakınları tepkilerini dile getirdiler. Aileler, tutuklu sanıkların duruşmaya getirilmemesine de “Burada olsalardı yüzlerine tükürürdük. Çocuklarımız her gün ‘babam nerede?’ diye soruyor. Onlara cevap veremiyoruz” diye konuştu.
Soma katliamı davasında 8’i tutuklu 45 sanık yargılanıyor. 487 madenci yakını da mağdur olarak davada yer alacak. Davanın tutuklu sanıkları Soma Holding sahibi Alp Gürkan’ın oğlu ve şirket Yönetim Kurulu Başkanı olan Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan DoğruAkın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy, Emniyet Vardiya Amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık ile teknisyen Mehmet Ali Günay.
İddianamede, tutuklu 8 kişi için “olası kast ile insan öldürme” suçundan 301 kez müebbet ile 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası, “yaralama” suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis talep ediliyor.
Tutuksuz 37 sanık hakkında ise “Taksirle birden fazla kişinin ölümü ile yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 25 sanığın cezalarının “bilinçli taksir” gerekçesiyle yarıya kadar artırılması talep ediliyor.
Aileler sanıklar getirilmediği için davanın görülmesine izin vermedi. Ara kararda mahkeme heyeti, 8 tutuklu sanığın salona getirilmesine karar verdi, Duruşma 15 Nisan’a ertelendi.

No comments:

Post a Comment