Wednesday, May 4, 2016

May Day - from Norway - Rød Blokk i fem norske byer

   

Publisert av Tjen Folket 03.05.2016
bilde
Les rapporter fra årets 1. mai.

Arbeidernes internasjonale kampdag, 1. mai, er en viktig dag for kommunister. Kommunister verden over markerer dagen, enten lovlig eller ulovlig.
(Les kortfatta rapport fra internasjonale 1. mai-markeringer her.)
I Norge dannet Tjen Folket Rød Blokk i fem norske byer. Under parola “Slå tilbake mot undertrykking! Knus maktas individualisme og søppelkultur” marsjerte Tjen Folket-aktivister fra Trondheim i midt-Norge til Kristiansand i sør. Lenger ned følger rapport fra hver by.
De siste ukene har vært prega av 1. mai-kampanjen. Det har vært produsert artikler om parola til nettsida, propaganda og bannere. En egen bulletin har blitt produsert og delt ut på selve dagen, og flere steder har aktivister fått nye kontakter. Du kan lese vår samlesak, publisert før første mai, her.
Her følger rapport fra hver by.

Oslo

Bilde
Bilde
Bilde
I Oslo startet dagen med felles frokost. Her ble det orientert om dagens planer, sunget arbeidersanger og ropt slagord før avgang til Arbeidersamfunnets plass. Her var offentlig oppmøte, hvor Tjen Folket markerte seg med banner, flagg og appell. Tjen Folkets 1. mai-bulletin ble delt ut til forbispaserende og tilhørere.
Når 1. mai-togets avgang nærmet seg gikk aktivistene til Youngstorget for å ta del i dette. Her ble delt ut mer materiell og samla noen nye kontakter. I toget markerte Tjen Folket seg synlig med kraftige slagord, to paroler og flagg.
Etter toget gikk aktivistene til felles middag og etterarrangement. Rødt forum med innledning og diskusjon om kapitalistisk kultur og rød kultur. Her ble det sunget flere sanger med gitarkomp og sosialt samvær. Nye bekjentskaper ble stifta.

Kristiansand

Bilde
Tjen Folkets aktivister og venner stilte opp til det lokale 1. mai-toget, og her de dannet en egen Rød Blokk. Etter toget ble det hyggelige samtaler med tilfeldige interesserte og venner. Så samlet aktivistene seg til studiesirkel og diskusjon rundt parolen, etterfulgt av felles lunsj og rød film.

Stavanger

Bilde
Bilde
Tjen Folket arrangerte for første gang i Stavanger Rød Blokk på 1 mai. Parolen var “Slå tilbake mot undertrykking! Mot maktas individualisme og søppelkultur!”.
Tjen Folket stilte seg opp på Domkirkeplassen med banner og flagg, og delte ut løpesedler og bulletin før togets avgang. Allerede før flagg og banner var rullet opp og løpesedlene var ute fikk kameratene kontakt med nysgjerrige som lurte på hva vi gjorde og som senere ble med oss i blokka.
Etter Tjen Folket hadde delt ut løpesedler og bulletiner samlet blokken seg og gikk i blokk opp til Løkkeveien. Det var her 1. mai-toget skulle starte. Der fikk Tjen Folket kontakt med flere folk, og det ble delt ut flere løpeseddler og bulletiner. Når toget gikk avgårde markerte Tjen Folket seg med slagord. Som et fargerikt, høylytt og radikalt innslag fikk Rød Blokk mye oppmerksomhet av tilskuere og deltagere i toget. Når toget var ferdig hørte Rød Blokk på talene i byparken.
Når 1. mai-toget var over samlet kameratene seg for en samling hvor erfaringene fra Rød Blokk ble diskutert og det ble gjort studier og diskusjoner rundt teksten “Rød kultur mot kapitalistisk kultur”. Dette ble etterfulgt av sosialt samvær utover dagen.

Trondheim
Bilde

Dagen startet med felles frokost for kamerater og deltagere i Rød blokk. Etter frokost gikk man til torget der flagg og banner ble tatt fram og bulletiner ble delt ut. Etter noen samtaler gikk blokka til startpunkt for LOs første mai tog der vi dannet Rød blokk og ropte slagord mot kapitalisme og for kommunisme. Etter toget spiste vi sammen og det ble innledning og diskusjon om temaet rød kultur.

Bergen

Aktivistene inviterte venner og arrangerte felles 1. mai frokost på morgenen. Det ble spilt revolusjonær musikk på anlegget for å sette stemningen for dagen. Under frokost ble det diskutert og orientert om dagens planer. Etter frokost var det oppmøte ved den blå steinen.
Ved ankomst ble banneret rullet ut og vi gjorde oss bemerka. Det ble delt ut bulletiner og vi kom i kontakt med flere interesserte forbipasserende. I toget ble det ropt slagord og sunget arbeidersanger, og Rød Blokk bestod på tross av surt vær.
Etter toget gikk aktivistene og delte ut resten av bulletinene og fikk kontakt med flere interesserte. Deretter samlet vi oss til felles middag, og det ble avholdt innledning og diskusjon om årets parole.

No comments:

Post a Comment