Wednesday, September 12, 2018

from Greece for India

  Αρουντάτι Ρόι: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φασιστικό καθεστώς» (03/09/2018)


Σε κυνήγι μαγισσών επιδίδεται το καθεστώς του Ναρέντρα Μόντι στην Ινδία, σε μια εποχή που, πρώτον, με την περσινή εισαγωγή του ενιαίου φόρου αγαθών και υπηρεσιών (GST), στο 1/5 των 63 εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων μειώθηκαν τα κέρδη κατά 20% και η ανεργία εκτινάχτηκε τον Αύγουστο σε 6,4% από 4,1% πέρσι τον Ιούλη, παρά την επίσημη ανάπτυξη του 2ου τριμήνου (8,2%, σε σχέση με το 5,6% του περσινού 2ου τριμήνου), δεύτερον, η Ινδία “τρώει τη σκόνη” της Κίνας στον Ινδικό και την Αφρική και, τρίτον, παρά τις μαζικές δολοφονίες στελεχών του από το ινδικό κράτος, το ΚΚΙ (Μαοϊκό) επεκτείνει την επιρροή του και στις πόλεις.

Οχτώ από τους συλληφθέντες ακτιβιστές για τα δημοκρατικά δικαιώματα του ινδικού λαού
Στις 28 Αυγούστου, σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις της ινδικής αστυνομίας συνελήφθησαν oi διανοούμενοι και αγωνιστές–τριες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: ο ποιητής Varavara Rao, η δικηγόρος και πανεθνική γραμματέας της Λαϊκής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες Sudha Bharadwaj, ο ιερέας και κοινωνικός αγωνιστής Stan Swamy, ο δημοσιογράφος KV Kumaranath, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ξένων Γλωσσών Kusuma Satyanarayana, ο δημοσιογράφος Kranthi Tekula, o καθηγητής και γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων Anand Teltumbe, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Gautam Navlakha (ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Ένωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα), ο συγγραφέας Arun Fereira, ο συγγραφέας Vernon Gonzalves και η δικηγόρος Susan Abraham.

Οι συλλήψεις του Varavara Rao, της Sudha Bharadwaj, του Gautam Navlakha, του Vernon Gonsalves και του Arun Ferreira παρατείνονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τουλάχιστον ως τις 12 Σεπτέμβρη, ενώ η κυβέρνηση της Μαχαράστρα σε υπόμνημά της προς το δικαστήριο χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες ως μέλη του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού).


Για τις πρόσφατες συλλήψεις και το φασιστικό καθεστώς που δημιουργείται στη “μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου”, την Ινδία, μίλησε η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι στη Deutsche Welle.

***


Αρουντάτι Ρόι: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φασιστικό καθεστώς»

Οι πρόσφατες συλλήψεις έχουν προκαλέσει κύμα οργής στην Ινδία. Πώς θα περιγράφατε αυτή την κίνηση της κυβέρνησης;

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές στις πολιτείες Τζάρκχαντ, Τσαντίσγκαρχ και Άντρα Πραντές. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είναι επώνυμοι, δεν έχουν συνηγόρους υπεράσπισης, δεν μπορούν να διοργανώσουν συνεντεύξεις τύπου.

Προηγουμένως, τα μέλη της κοινότητας των Αντίβασι χαρακτηρίζονταν συλλήβδην ως “μαοϊστές”. Τώρα είναι οι Νταλίτ (σ.σ. η κατώτερη κάστα των ινδουιστών) και όποιος τους υποστηρίζει, που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Γινόμαστε μάρτυρες ενός πραξικοπήματος ενάντια στο Σύνταγμα. Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.

Κάποιοι αναλυτές και πολιτικοί ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη επίθεση της κυβέρνησης φέρνει στο νου την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης το 1975 από την τότε πρωθυπουργό Ίντιρα Γκάντι. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Νομίζω ότι είναι δυνάμει πιο επικίνδυνη η σημερινή κατάσταση από εκείνη του 1975. Το 1975 κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δήθεν γα να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, παρότι επρόκειτο για παραβίαση των λαϊκών δικαιωμάτων. Όμως, αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να ανατρέψει το Σύνταγμα προκειμένου να ανακηρύξει την Ινδία “ινδουϊστικό έθνος” (Χιντού Ράστρα) – για την ακρίβεια έθνος των ανώτερων καστών των ινδουιστών –, στο οποίο οι μειονότητες και όλοι όσοι δεν συμφωνούν με την πλειοψηφική άποψη, μπορούν να διωχτούν ποινικά.

Εκτιμώ πως θα έχουμε συνέχεια μια τέτοια κατάσταση μέχρι τις γενικές εκλογές (σ.σ. του χρόνου) – συλλήψεις, δολοφονίες, λιντσαρίσματα, βομβιστικές επιθέσεις, αναταραχές και πογκρόμ.

Μερικοί ειδικοί έχουν εντοπίσει ομοιότητες στις πρόσφατες δολοφονίες κάποιων φιλελεύθερων ακτιβιστών. Ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από τις προφανώς συστηματικές επιθέσεις;

Η έρευνα από την αστυνομία της Καρνατάκα για τη δολοφονία της Γκάουρι Λανκές έχει οδηγήσει σε αρκετές συλλήψεις, οι οποίες, με τη σειρά τους, οδήγησαν στην αποκάλυψη της δράσης διαφόρων δεξιών ινδουιστικών οργανώσεων (σ.σ. που προωθούν την ιδεολογία της “ινδουιστικής ανωτερότητας”), όπως τη Σανάθαν Σανσθάν.

Η δημοσιογράφος Γκάουρι Λανκές που δολοφονήθηκε το 2017
Αυτό που προέκυψε είναι η ύπαρξη ενός σκιώδους, πολυπλόκαμου τρομοκρατικού δικτύου με λίστες στόχων, κρυψώνες και καταφύγια, όπλα, πολεμοφόδια και σχέδια για βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και δηλητηριάσεις ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, αισθάνομαι ότι οι αρχές εύκολα μπορούν να αποπροσανατολίσουν – με κάποιες μεγαλύτερες ή μικρότερες επιθέσεις που μεγεθύνονται από φιλικά ΜΜΕ. Εκτιμώ πως οι πρόσφατες συλλήψεις είναι μια απόπειρα για να αποσπαστεί η προσοχή από την πραγματική απειλή.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χάνει τη δημοφιλία του ως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων;

Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις – τόσο για την προηγούμενη κυβέρνηση της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας με επικεφαλής το Ινδικό Κογκρέσο, όσο και τη σημερινή του Ινδικού Λαϊκού Κόμματος (BJP) – να παρουσιάζουν τις επιθέσεις τους στους Αντίβασι και, τώρα, στην περίπτωση του BJP, την επίθεσή της στους Νταλίτ, ως μια επίθεση ενάντια στους “Μαοϊστές” ή “Ναξαλίτες”. Αυτό γίνεται γιατί, σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους εκλογικούς υπολογισμούς, όλα τα πολιτικά κόμματα θεωρούν τις περιοχές των Αντίβασι και των Νταλίτ ως μία πιθανή πηγή ψήφων. Συλλαμβάνοντας ακτιβιστές και χαρακτηρίζοντάς τους “Μαοϊστές”, η κυβέρνηση του BJP καταφέρνει να υπονομεύει και να προσβάλλει τις διεκδικήσεις των Νταλίτ, δίνοντάς τους άλλο όνομα – την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται ως ευαίσθητη στα “ζητήματα των Νταλίτ”.

Μαχητές και μαχήτριες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αντάρτικου Στρατού του ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκού)
Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στις φυλακές σε όλη τη χώρα: φτωχοί και μη προνομιούχοι άνθρωποι που παλεύουν για τα σπίτια τους, τη γη τους, την αξιοπρέπειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για ανταρσία και – το χειρότερο – σαπίζουν χωρίς δίκη σε γεμάτες από ανθρώπους φυλακές.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς που η ίδια η αστυνομία του αποκαλεί φασιστικό. Στη σημερινή Ινδία, το να ανήκεις σε μια μειονότητα συνιστά έγκλημα. Το να είσαι φτωχός συνιστά έγκλημα. Το να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς συνιστά συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Οι ευάλωτοι στην Ινδία απομονώνονται και αναγκάζονται να σιωπήσουν. Όσοι έχουν φωνή φυλακίζονται. Ο θεός να βοηθήσει να πάρουμε πίσω τη χώρα μας.

Μετάφραση από τα αγγλικά. Δημοσιεύτηκε στη Deutsche Welle στις 03/09/2018.

Και εμείς το αναδημοσίευουμε από το https://parapoda.wordpress.com/

No comments:

Post a Comment