Ölümsüzleşen Maoist Saibaba için cenaze töreni düzenlendi
7 Ekim’de ölümsüzleşen Maoist Prof. Dr. G.N. Saibaba için bugün Haydarabad’taki evinde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine insan hakları savunucuları, meslektaşları ve mücadele arkadaşları katıldı.
Saibaba 2014 yılında Hindistan Komünist Partisi (Maoist) ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. 2017 yılında ise ömür boyu hapis cezası verilmişti. Saibaba, tutsak olduğu süreçte birçok kez işkenceye maruz bırakılmıştı. Yüzde 90 engelli olmasına rağmen tekerlekli sandalyesine el konuldu. Saibaba, saldırılara karşı açlık grevine girmişti. 2024 yılınını Mart ayından Saibaba yargılandığı davadan beraat etti ve Nagpur Hapishanesinden tahliye edildi. Hapishanedeki kötü yaşam koşullarında ve ağır işkencelerden kaynaklı Saibaba’nın sağlık problemleri devam ediyordu. 7 Ekim günü ameliyat sonrası komplikasyon sonucunda kalp krizi geçirdi ve yaşamını yitirdi. 14 Ekim’de Hindistan’ın Telengana eyaletine bağlı Haydarabad şehrinden bulunan evinde cenaze töreni düzenlendi.
YENİ DELHİ’DE ÖĞRENCİLER ANMA GERÇEKLEŞTİRDİ
Yeni Delhi’de bulunan Jawaharlal Nehru Üniversitende bulunan öğrenci örgütleri Saibaba için anma programı düzenlendi. Ülkenin farklı yerlerinden çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anmaya Prof. Manoranjan Mohanty, Profesör Nandita, Prof. Ajay Gudavarthy ve Prof. N Sachin katıldı.
Anma programı “Siyasi Tutsaklara Özgürlük”, “Yaşasın Devrim” sloganlarıyla başladı. Öğrenciler ayrıca anma programının düzenleneceği alana Saibaba’nın fotoğraflarını astı. Anma programında Saibaba’ın tutsak olduğu süreçte yaşadığı ağır işkenceler anlatıldı. Saibaba’nın mücadelesi ve Dalit kabileleri için yaptığı çalışmalar anlatıldı. Saibaba’nın fikirlerinin yaşatılacağı belirtildi.
Prof. Manoranjan Mohanty anma programında söz aldı: “Onu kurtarmak için çok uğraştık. Ancak başarılı olunamadı. Hükümet onu öldürdü. Bu sıradan bir ölüm değil. Artık UAPA’yı (Yasadışı Faaliyetleri Önleme Yasası-çn) kaldırmanın zamanı geldi. Bu nedenle birçok insanın hayatı mahvolmaktadır.” Mohanty, Saibaba’nın mücadeleci bir geleneğe sahip olduğunu söyleyerek bunun daha ileriye taşınması gerektiğini söyledi.
“SAİ’NİN GÜLÜMESEMESİ MÜCADELE ETME KONUSUNDA İLHAM VERİYORDU”
Saibaba ile birlikte hapiste bulunan Hemant Mishra da anma programına katıldı. 10 yıllık mücadele geçmişini hatırlatarak, “Sai’nin gülümsemesi hepimize mücadele etme konusunda ilham veriyordu. Hapishanede o kadar işkence gördü ki, hapisten çıktıktan sonra uzun süre hayatta kalamadı.” dedi. Hapishane günlerini hatırlatan Hemant, taleplerimiz için hapishanede açlık grevine gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Hemant, “Taleplerimiz için hapishanede de açlık grevi yapmak zorunda kalmıştık. Durum o kadar kötüydü ki Saibaba’nın banyo yapabilecek bir düzeni bile yoktu, oysa kendisi engelliydi. Bu yüzden iki gün boyunca banyoya gidemedi. Hapishanede açlık grevi yaptık, bunun ardından ona banyo için tekerlekli sandalye verildi. Hapishanedeyken vücudu yüzde 90 oranında çalışmayı bırakmıştı. Midesinde taş vardı. Böbrekleri de hasar gördü ve sonunda ameliyattan sonra kalp krizi geçirdi. Hükümet tarafından öldürüldü. Ama onun mücadelesini ileriye taşıyacağız.”
“SAİBABA LAL SALAM”
İnsan hakları savunucuları, Saibaba’nın ailesi ve siyasi liderler, 14 Ekim Pazartesi sabahı Telangana Meclisi yakınlarındaki Gun Park’ta bulunan Şehitler Anıtı’na getirilen Prof. G.N. Saibaba için bir araya geldi.
Saibaba’nın aile üyeleri, insan hakları savunucuları ve siyasi partiler liderleri, Saibaba’nın mezarını bir süre anıtta tutmak istedi. Polis, izin vermeyerek engel olmaya çalıştı. Saibaba’nın naaşı taşıyan ambulansın anıt etrafında 15 dakika durmasına dahi izin verilmedi. Anma için bir araya gelen kitle polise tepki gösterdi. Tepki gösteren kitle, “Çok Yaşa Saibaba”, “Lal Salam (Kızıl Selam-çn)”, “Yaşasın Devrim” sloganlarını haykırdı.
Daha sonra Saibaba’nın naaşı evine taşındı ve burada bir anma töreni gerçekleştirildi. Saibaba’nın aile üyeleri, Saibaba’nın cesedini Gandhi Tıp Fakültesi’ne bağışlamaya karar verdi.
(
No comments:
Post a Comment