Wednesday, March 9, 2016

IWD İstanbul Feminist Kolektif’in (İFK)



IMG_0469 çağrısıyla geleneksel hale gelen Feminist Gece Yürüyüşü’nün 14’cüsü “yasadışı” olan “Kürdistan’da direnen kadınlara bin selam”, “Jin, jiyan, azadi”, “Erkek şiddetine direnen kadınlara bin selam”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Homofobik devlet yıkılacak elbet” sloganlarıyla coşkulu bir şekilde yürüdü.
14. Feminist Gece Yürüyüşü’nde binlerce kadın ve trans birey, Taksim’de bir araya geldi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde 14 yıldır düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nün bu yıl ki teması öz savunma oldu. Sesleriyle İstiklal caddesini inleten kadınlar katledilen kadınların isimlerini sayarak, erkek şiddetine karşı özsavunma hakkını kullanan kadınları selamladı.

“Devlet şiddetine karşı mücadele ve dayanışmayı büyütelim”
Türkiye  Kürdistanı’nda süren savaşında “Sur, Cizre, Nusaybin, Derik” gibi tişört ve dövizlerde “Kadınların bu savaşa rızası yok” olarak yansıdığı yürüyüşte, patriyarkaya, kapitalizme ve heteroseksizme karşı seslerini yükseltmek için mor bayraklar ile kadınların hayatlarına yöneltilen saldırıların eksilmediği, hayatlarını savunmaya devam ettikleri bir yılın ardından bu 8 Mart’ta da erkek egemenliğine isyanlarını haykırdılar.
Fransız Konsolosluğu’nun önünden yapılan yürüyüş Tünel Meydanı’nda son buldu. Meydanda yapılan Kürtçe ve Türkçe basın açıklamaları ile evde, işte, okulda, sokakta hayatlarını ve haklarını savunmaya devam ettiklerini, aileye erkek patronlara ve erkek devlet şiddetine karşı mücadelelerini ve dayanışmalarını büyüttükleri belirtildi.
Türkçe açıklamayı okuyan Tuğçe Canpolat geçen 8 Mart’tan bu yana ülkenin ve bölgenin sürüklendiği savaş ortamında nefret ve kutuplaşmanın arttığını belirterek feministler olarak yaşamdan yana olduklarını ve her fırsatta silahların acilen susması çağrısında bulunarak “Feministler olarak toplumsal barıştan yanayız” dedi.
“Hayatlarımızı, özgürlüğümüzü savunuyoruz”
Canpolat açıklamanın devamında şu ifadelerde bulundu: “Kadınları aileye hapsetmeyi amaçlayan, kadın erkek eşitliğini gölgeleyen, erkek şiddetini önlemek yerine şiddet evlerden dışarı taşmasın, gözden ırak olsun diye uğraştığınız tüm aile politikalarının farkındayız. Kadın emeğini hem iş yerinde görünmez kılanlara inat emeğimize sahip çıkıyoruz. Erkek şiddeti karşısında görevlerini yerine getirmeyen yargı, kolluk kuvveti ve diğer devlet birimlerini şiddeti izlemeyip müdahale etmeleri için harekete geçmeye zorluyoruz. Alanları, meydanları, sokakları dolduruyor, bizleri ayrı düşürmeye çalışan erkek egemen sisteme karşı hayatlarımızı, özgürlüğümüzü savunuyor, feminist mücadelede buluşuyoruz. Yaşasın 8 Mart! Yaşasın feminist mücadelemiz

No comments:

Post a Comment