Monday, June 6, 2022

Dersim Kültür Festival in Frankfurt


FRANKFURT : Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) ve Dersim İnşa Kongresi (DİK) tarafından organize edilen ve devrimci demokrat örgütlerin yoğun katılım gösterdiği Avrupa Dersim Kültür Festivali, Frankfurt Rebstock alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Cuma günü ‘Soykırım devam ediyor’ paneli ve muhabbet cemi ile başlayan festivale 2. günde de ilgi yüksekti. Çok sayıda sanatçı, siyasetçi, aydın ve yazarın davetli olduğu festival, ikinci günde Devrim Tekinoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘1994

Dersim Festivali 2022- FFM

Dersim Köy Yakmaları’ belgeseli gösterildi.

Festival de, devrim, sosyalizm ve komünizm için mücadele de ölümsüzleşenler ve Dersim 38 `de Türk devleti tarafından katledilenler ansına Seyit Rıza şahsında saygı duruşu yapıldı. Festivalde, Dersime yönelik devlet baskısına dikkat çeken ve Dersim Halkının inancı, kültürü ve doğasına sahip çıkarak mücadele etmesi çağrıları yapıldı.

 

 

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, DEDEF Başkanı Özkan Tacar, AABK eşit başkanı Hüseyin Mat, Feda Eşbaşkanı Ayfer Kılınç, ADEF başkanı Muharrem Erdoğan ve Turgut Öker konuşmalar yaptılar.

Festival programı dahilinde Dersim düğünü ve Gağan Kültürü de tanıtıldı. Festivalde ayrıca yazarların kitap çalışmalarını sergileyeceği çadır alanları ve devrimci demokrat örgütlerin standları kurulmuştu.

Stêra müzik topluluğu, Grup Munzur, Varvara, Beşer Şahin, Doğan Çelik, Lale Koçgün, Mikail Aslan, Levent Özdemir ve Serhat Med’in müzikal sunumlarıyla kitle coşkulu anlar yaşadı. Davul Zurna eşliğinde Halaylar çekildi.

 

Grup Munzur`un sahne aldığı bölümde PARTİZAN ve ADHK kitlesi bayraklarıyla söylenen marşlara eşlik ederek halaylar çektiler. “Önderimiz İbrahim İbrahim Kaypakkaya, İbo Haydar Zülfikar, Namludadır İktidar! Dersimde düşene dönüşene bin selam!” sloganları haykırıldı.

Partizan Almanya yapılan Dersim festivaline dayanışma mesajı vererek ve Stand açarak katıldı.

PARTİZAN yayın ve kitap standına ilgi yoğundu. Partizan Almanya tarafından Festival komitesine verilen ve festivalde kitleye hitaben okunan mesajda;

“Değerli Dersimliler, Emekçiler, Devrimciler, Yoldaşlar,
Hepinizi  Partizan Almanya adına, Dersim`in direngen ruhuyla, devrimci duygularımızla selamlıyoruz!
Dostlar, yoldaşlar,
Tarihi  katliam, işkence, idam, soykırım, sürgün ve gözaltlarında kayıplarla dolu; Ağrı, Koçgiri, Zılan,Dersim,, Maraş, Çorum, Gazi, Roboski, Ankara Garı, Suruç, Amed, 19 Aralık Hapishaneler, Gezi , faşist devlet katliamlarının başlıcalarındandır. Tekçilik ve Kemalist Türk ırkçılığı üzerinden asimilasyon , milli baskı politikalarıyla Kürt Ulusuna ve azınlık milliyetlere dönük baskı, göçertme ve  mülklerine el koyan ganimetçi, istilacı,  faşist politiklar yine günümüzde bir devlet politikası olarak sürdürülmektedir.
Milli çıkarlar, devlet, millet, vatan, bayrak gibi faşist ırkçı şoven politikaların uygulanması ve sürdürülmesinde tüm Türk egemen sınıfları ve onların faşist, gerici şoven partileri ortaklaşmakta ve halka karşı birleşmektedirler.
Bugünkü AKP ve MHP faşist bloğunun karşısında konumlanan 6 lı masa bileşenleri de faşist ve gerici partilerdir. Bunlar halkımıza umut olamaz! Bunların da  görevi ve misyonu, yokluk ve yoksulluk içinde çırpınan Halkımızın biriken öfke ve isyanını düzen içinde tutmak ve Egemenlerin sömürü ve baskı çarkını sürdürmektir.
Değerli Dersimliler ve Dostlar,
Türkiye`de  AKP iktidarınca,  komprador sermayenin ve emperyalist tekellerin çıkarı için ülkemizin dört bir yanında Munzur, Bergama, Kazdağları, Karadeniz, Hasankeyf gibi yerlerde talan politikaları sürdürülmektedir.
Devlet, Dersimde  ve   bazı bölgelerde sürmekte olan devrimci direniş güçlerinin, Gerillanın  mücadelesini engellemek için barajlar yapmakta, ormanlar yakılarak / yakarak  yok edilmektedir
38’den günümüze (sürgünler, köy ve orman yakmalar zorunlu göç politikasıyla, baraj ve rant projeleriyle) Dersim insansızlaştırılmaya  ve doğası talan edilmeye çalışılmaktadır.
Dersim`de faşist devletin ve işbirlikçilerinin Dersim gençliğini yozlaştırmaya ve kültüründen uzaklaştırmaya dönük çabaları yanında, Alevi inancına sahip halkımızı, devlet ve diyanet güdümüne sokmak için çaba harcayan düşkünlerin de olduğunu ibretle görüyoruz.
Dersim Kültür Festivalini düzenleyen emek veren ve katılarak güç veren siz halkımıza teşekkür ediyor; Seyit Rizaların baş eğmeyen direngenliğiyle ,Mazlum Doğan, Süleyman Cihan, Kazım Çelik, Cafer Cangöz gibi nice yiğit devrimci komünist önderleri bağrından çıkarmış Dersim Halkı, dağlarında özgürlüğü adımlayan Halk savaşçılarına,  Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya yoldaşın gösterdiği doğrultuda kararlılıkla yürüyenlere ve direnen tüm kesimlere  tarihsel başeğmez kültürüyle sahip çıkacaktır.
Dersim 38 `in ve tüm katliamların hesabı devrimle Sorulacaktır !
Kahrolsun Faşist diktatörlük!
Yaşasın her milliyetten Halkımızın devrimci direnişi ve Mücadelesí! “denildi.

Avrupa`da yaşayan Dersim halkının ve Devrimci çevrelerin buluştuğu 12. Dersim Kültür festivali , ardında siyasi tartışmalar, eleştiri ve öneriler yanında dostlukların ve yeni ilişkilerin oluşmasına da vesile oldu.

AHM Frankfurt
04 06.2022

 

No comments:

Post a Comment