Wednesday, July 4, 2012

Sweden - Tal av Claes Engelbrand från Afghanistansolidaritet120704 - Manifestation mot USA-imperialismenUSA utför ett PR-trick när man låtsas dra sig tillbaka från Afghanistan. I verkligheten suger man sig fast i landet med en ny taktik som inte kräver lika många trupper. Den nya taktiken består i att låta afghaner slåss mot afghaner. Etniska grupper skall fås att slåss mot varandra. Detta har USA
avtalat med sin lydregering i Kabul om till 2024. Så något uttåg är det inte alls frågan om. USA kommer att behålla trupper i landet för att underblåsa fientligheter enligt den gamla vanliga metoden att härska genom att söndra.

Inte heller Sverige drar sig ur 2014 som ibland vill antyda utan kan i princip stanna lika länge som USA. För att få med sig sina eftersägare i Europa på en fortsättning på kriget bjöd USA in till konferens i Chicago. Fredrik Reinfeldt smickrades med en billig favör, att få vara inledningstalare.

I Vita huset vet man hur mycket som fåfänga betyder. Och efter att Hillary Clinton varit här i Stockholm ska Sveriges regering hjälpa USA att förlänga kriget till åtminstone 2024. Parollen är kanske "Gärna fred, men först en rejäl förlängning av kriget."

Tro inte på USA-lögnerna att man är i Afghanistan för att befria människorna och skapa ordning.
 
Varför fortsätter man då opiumodlingarna? Därför att Afghanistan skall brytas ner av en inre sjukdomsprocess nu när utländska trupper inte har lyckats att få ner landet på knä. USAs recept är kaos och korrumperade inhemska ledare. Härska genom att söndra. Detta är en genomtänkt strategi och inte något som USA tvingats acceptera mot sin vilja.

Man framställer det som de inte har någon makt mot de starka knarkbaronerna. Dessa är ju in verkligheten lika beroende av USA som USA av dem. President Karzais bror t.ex. är en verklig storhandlare i knarkindustrin.

Man vill inte att Afghanistan skall stå på egna ben utan vara en lydstat. Detta innebär att inga egna ledare i landet ska kunna utvecklas. De riktade mordkampanjer som USA utför riktas mot personer som kan tänkas vilja ha oberoende och ett självständigt Afghanistan och är intelligenta.
Denna linje förde USA redan på 80-talet då man inte bara hjälpte den afghanska motståndsrörelsen mot ryssarnas ockupation utan även passade på tillfället att utplåna tänkande människor. Så här sa Cheryl Bernard från tankesmedjan RAND (där även Carl Bildt medverkat), "för att besegra motståndarna -dvs ryssrna- slängde vi in de värsta idioterna mot dem. Sen tillät vi dem att ta kål på, döda alla moderata, måttfulla ledare." Och denna politik fullföljs nu. USAs specialtrupper dödar just de talibaner som med ålderns mognad kan förhandla eller på annat sätt med intelligens motarbeta USA och främja afghanska intressen. Kvar blir unga hetsporrar som mer än gärna låter sig provoceras till väpnad strid även när tillfället är illa valt. Dvs så som USA vill ha det för sitt fortsättningskrig.

De ansedda amerikanska historikerna Jeromy Kuzmaroc och Alfred W McCoy har båda två beskrivit den amerikanska härskartekniken. Läs deras böcker. Verkligheten är värre än dikten.

En f.d. president, Jimmy Carter, skäms över USAs brott mot mänskliga rättigheter. I Financial Times den 25 juni säger han att USA riskerar att fullständigt förstöra sitt rykte bland världens folk. Carters kritik stämmer helt med vad hederliga människor från vänster till höger länge har sagt.

Föreningen Afghanistan Solidaritet ger ut ett nyhetsbrev som man kan prenumerera gratis på:

nyheter@afghanistan.nu

Vi säljer också en broschyr här som punkterar påståendet att FN skulle sköta kriget. Det är ett av de mest demagogiska påståenden som någonsin har gjorts.

No comments:

Post a Comment